2.4.3. Leiding van de Heilige Geest

De Heilige Geest geeft ons leiding. Wat is leiding van de Heilige Geest?

De Heilige Geest kan ons leiden, als wij ons door Hem laten leiden, want Hij maakt ons geen slaven. We zijn vrijen. Maar als we ons door Hem laten leiden, dan getuigt Hij met onze geest mee en roepen wij door Hem: Abba, Vader. Dan geven we geen gevolg aan zelfzuchtige verlangens, maar hebben we plezier aan Gods wet en zijn we niet aan de wet onderworpen.

Dat kan! Door als wedergeborenen te wandelen in gehoorzaamheid aan Zijn geboden. Als we ons maar door Hem laten leiden. Dan zouten en belichten wij de wereld. (zoutend zout en een lichtend licht) Daarmee maken wij God groot, onder leiding van de Heilige Geest. Rom.8:14; Gal.5:16-18.

Leiding van de Heilige Geest brengt ons bij Jezus

De leiding van de Heilige Geest is er dus niet in eerste instantie op gericht om ons te zeggen welke schoolkeuze we moeten maken of in een lastige situatie te zeggen wat we moeten doen. Zijn leiding brengt ons in de allereerste plaats bij Jezus. Hij brengt ons te binnen wat Jezus ons leert. Hij is erop gericht dat in alles God de eer krijgt.

Onze relatie met God wordt door Hem zo onderhouden dat wij zelf keuzes gaan maken waarin we onze liefde voor God laten zien door ook in moeilijke situaties Zijn liefde te laten zien.

En dan geeft Hij bovendien rust in onze persoonlijke vragen!

Stemmetje?

Hoe weet je nu dat de Heilige Geest je iets duidelijk maakt? Sleutelwoord is toetsing!

  • Denk dan eerst aan de 4 criteria. Zie het artikel over gemeente zijn, bouwt wat je doet of zegt op?
  • Brengt het dichter bij Jezus?
  • Komt het steeds weer terug in je gedachten?
  • Zeggen verschillende mensen onafhankelijk van elkaar hetzelfde?
  • Gaan er “deuren” open en dicht?
  • Krijg je rust over de gedachte of blijft er onvrede?

Het belangrijkste is: Als je zo ervaart dat God jou met zijn Geest leidt dan weet je dat je zoon van God bent, kind van Hem en daardoor erfgenaam, Rom.8:14-17.

Naar de volgende pagina waar we naar de naam van de Heilige Geest gaan kijken.

Plaats een reactie